Gemiddeld genomen passeren er heel wat jaren voor mensen de stap naar hulp kunnen of durven zetten. Vaak hebben mensen eerst op zichzelf nagedacht en oplossingen gezocht... of zich bedacht “dit gaat wel over, ik/we kom(en) er wel uit, het betert wel, …”. Toegeven dat het niet betert of dat men er niet alleen/samen uit raakt is moeilijk. Dat is al een proces op zichzelf.
Een afspraak maken met een therapeut is vaak een nieuwe drempel overwinnen. Het kan helpend zijn dat ik mezelf kort voorstel. Ik ben geboren in 1987. Reeds als kind werd duidelijk dat ik met een open blik naar de wereld kijk en veel belang hecht aan relaties tussen mensen. Ik was al snel gefascineerd door het beroep van een therapeut/seksuoloog. Na mijn basisopleiding tot opvoedster/begeleidster besloot ik seksuoloog te worden.
Seksuele ontevredenheid of zorgen ontstaan meestal door een samenspel van biologische, psychologische, sociaal-relationele en culturele factoren. Zelden ligt alleen een lichamelijke factor aan de oorsprong van moeilijkheden.
Seksuele zorgen moeten dus gezien worden in hun ruimere context (bijvoorbeeld via je gezin van herkomst, je vorige of huidige partnerrelatie, je werkcontext, je vriendengroep, je levenservaringen, je mens- en wereldbeeld, culturele gemeenschap, maatschappij, …).
Na mijn opleiding tot seksuoloog, besloot ik ook psychotherapeut te worden. De opleiding tot psychotherapeut zorgde, naast mijn praktijkervaring, mee voor mijn erkenning als Klinisch Seksuoloog. Daarnaast is de titel van psychotherapeut belangrijk voor terugbetaling bij een aantal mutualiteiten. Maar bovenal is het uitoefenen van psychotherapie en het psychotherapeut zíjn iets wat me boeit. Iets wat - voor mij althans - onontbeerlijk bleek in de uitoefening van (seks)therapie is het ruimere psychotherapeutische werken. Wat is psychotherapie? Een mooie samenvatting lees je hier.
Als Klinisch Seksuoloog ben ik aangesloten bij de beroepsvereniging van seksuologen: de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie vzw (VVS). Ik ben er ook lid van de Raad van Bestuur.
Ik volg op regelmatige tijdstippen supervisie en intervisie.
Het beroep van seksuoloog is nog niet erkend door de overheid.
Seksuologen die in de doorverwijsgids van de VVS vermeld staan, hebben de juiste voorwaarden doorlopen om zich seksuoloog te mogen noemen. Ik houd me ook aan de deontologische code, zoals opgesteld door de VVS.
Als Psychotherapeut ben ik aangesloten bij de Belgische Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie en Systeemcounseling (BVRGS).
Opgelet! Ik ben géén Klinisch Psycholoog, eerstelijnspsycholoog (ELP) of Klinisch Orthopedagoog. Dit kan belangrijk zijn voor terugbetaling bij uw mutualiteit. Bevraag je mutualiteit of zorgverzekering op voorhand of zij terugbetaling voorzien (indien je graag een deel terugbetaling wenst).
IJver gerust mee voor de erkenning van de Klinisch Seksuoloog als autonoom gezondheidszorgberoep, waardoor o.a. terugbetaling beter geregeld kan worden.
Over mezelf
Basisopleidingen
Professionele Bachelor in de Orthopedagogie (Plantijn Hogeschool Antwerpen, nu AP hogeschool).
Master in de Seksuologie (Familiale en Seksuologische Wetenschappen) aan de Katholieke Universiteit Leuven (KUL).
Bijkomende opleidingen
Vierjarige opleiding relatie-, gezins- en systeempsychotherapie (bij het I.P.R.R. vzw te Mechelen, 2016-2020).
ACT basiscursus (ACT Academie, juni 2021)
EFT Externship (EFT Belgium, januari 2022)
EMDR deel 1 (Integrativa, februari 2022)
EMDR deel 2 (Integrativa, juni 2022)
Hypnose basisopleiding (VHYP, september - december 2023)
Ik hecht belang aan voortdurende bijscholing en volg regelmatig interessante congressen en workshops met betrekking tot thema’s zoals seksuele disfuncties, partnerrelaties, rouw, ...
Werkervaring
Naast mijn werk als seksuoloog en psychotherapeut heb ik ervaring in het begeleiden van personen met een mentale en/of meervoudige beperking en met leefgroepwerking bij zowel meisjes als jongens in gesloten residentiële voorzieningen binnen de Bijzondere Jeugdzorg.
Aangesloten bij:
De Vlaamse Vereniging voor Seksuologie vzw (VVS)
De Belgische Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie en Systeemcounseling (BVRGS)
Vlaamse Wetenschappelijke Hypnose Vereniging VHYP
Het zorgaanbod van Transgender Infopunt