Eveline De Rey Eveline De Rey

In remembrance of Dr. Sue Johnson

De grondlegster van ‘Emotionally Focused Therapy’ (EFT), Dr. Sue Johnson, is op 23 april 2024 overleden.

Het leren kennen van EFT, heeft mijn hele werk als therapeut beïnvloed, maar ook mezelf als persoon, als partner, als mama van, als dochter, als zus, als vriendin, ...
Het heeft mijn begrip over hechting verdiept en ik ben via de hechtingsbril naar mezelf, mijn partner, mijn kinderen, familie, vrienden, mijn cliënten, de mensen die ik ontmoet, systemische relaties en de wereld gaan kijken.

Ik deel graag een video waar ze aan het woord is over een goed huwelijk / goede relatie:

https://www.youtube.com/watch?v=1dab34E4ON0

En het filmpje om haar te herinneren:

https://www.youtube.com/watch?v=8U0q993BgeU

Boek-tip voor iedereen die meer wil verbinden en een beter begrip wil krijgen over hechting en relatie(s):

  • Hold me tight / Houd me vast - Sue Johnson

Meer lezen
Eveline De Rey Eveline De Rey

Save the date - 4 maart 2023 - Dag van de Seksuologie

Kom op zaterdag 𝟰 𝗺𝗮𝗮𝗿𝘁 𝟮𝟬𝟮𝟯 naar de 𝐃𝐚𝐠 𝐯𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐒𝐞𝐤𝐬𝐮𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐞, van de  Vlaamse Vereniging voor Seksuologie  en Eros!
Je ontmoet er toppers uit het werkveld in boeiende sessies en prikkelende workshops!

Ontdek het programma van de studiedag en 𝐬𝐜𝐡𝐫𝐢𝐣𝐟 𝐣𝐞 𝐧𝐮 𝐢𝐧
via deze link.

S𝐜𝐡𝐫𝐢𝐣𝐟 𝐣𝐞 𝐧𝐮 𝐢𝐧
via deze link.

Meer lezen
Eveline De Rey Eveline De Rey

Terugbetaling Klinisch Seksuoloog (VVS) bij CM

Vanaf 1 januari 2023 zal de mutualiteit CM ook consulten bij Klinisch Seksuologen (i.o.), aangesloten bij de VVS, gedeeltelijk terugbetalen. Meer info, de voorwaarden en het terugbetalingsformulier kan je hier vinden.

Sinds 1 juli 2022 is er ook al gedeeltelijke terugbetaling bij ziekenfonds Solidaris (vroeger bekend onder de naam De VoorZorg of Bond Moyson). Meer info, de voorwaarden en het terugbetalingsformulier kan je hier vinden.

Meer lezen
Eveline De Rey Eveline De Rey


Iedereen zomaar seksuoloog?

PERSBERICHT – 16 Januari 2022

“De wettelijke erkenning van seksuologen is noodzakelijk en dringend". Dat zegt de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie (VVS). Ondanks er een wetsvoorstel klaarligt, is het wettelijk kader nog steeds niet in orde. Deze noodzaak wordt opnieuw in de schijnwerpers gebracht na een recente uitzending van het programma “Sekswerkers” (Canvas). Waar een ervaringsdeskundige in beeld wordt gebracht die zich daarnaast ook uitgeeft als seksuoloog. Dit is jammer genoeg geen alleenstaand geval, zegt de VVS. Iedereen kan zich zomaar seksuoloog noemen zonder enige ‘controle’ dat men over de nodige opleiding of competenties beschikt.

Recht op kwaliteitsvolle hulpverlening

De VVS streeft al jaren voor deze wettelijke erkenning van de seksuoloog want mensen hebben recht op kwaliteitsvolle hulpverlening. Of het nu over hun medisch, psychologisch of over seksueel welzijn gaat. Enkel dit laatste ontbreekt in de wet. De VVS erkent dat een ervaringsdeskundige een meerwaarde kan hebben maar mensen moeten duidelijk weten bij wie ze aankloppen: een erkende seksuoloog, een ervaringsdeskundige, ...

Uit noodzaak introduceerde de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie (VVS) in 2015 de titel ‘klinisch seksuoloog VVS’ als kwaliteitslabel. Zo dient de klinisch seksuoloog een universitaire opleiding gevolgd te hebben in de seksuologie én dient hij/zij klinische gesuperviseerde werkervaring te kunnen aantonen. Op www.seksuologie.be of www.seksuoloog.be kunnen mensen en gezondheidsprofessionals deze seksuologen terugvinden.

Wetsvoorstel ligt klaar

Ironisch genoeg ligt alles klaar. De Hoge Gezondheidsraad heeft reeds in 2016 een duidelijk advies uitgesproken over het wettelijk erkennen van de seksuoloog als autonoom gezondheidsberoep. In 2017 en 2019 heeft Nathalie Muylle (CD&V) een wetsvoorstel ingediend, gebaseerd op het advies van de Hoge gezondheidsraad. De VVS en de SSUB (Waalse vereniging voor seksuologen) steunen dit wetsvoorstel.

Centrale vraag

Hoelang kan men nog verantwoorden dat iedereen zich zomaar seksuoloog kan noemen in een wereld waarin de nood aan seksuele hulpverlening alleen maar is toegenomen. De VVS en SSUB vragen met aandrang de nodige stappen te ondernemen om de burger te helpen in het vinden van kwaliteitsvolle seksuologische hulpverlening.

Contact:

Persverantwoordelijke Vlaamse Vereniging voor Seksuologie

Chloé De Bie (persinfo@seksuologen-vlaanderen.be; 0499/36.25.24)


Meer lezen
Eveline De Rey Eveline De Rey

Save the date

De Vlaamse Vereniging voor Seksuologie en Eros Leuven slaan de handen in elkaar voor een inspirerende dag rond seksualiteit in al zijn kleuren en vormen!

Op zaterdag 26 februari 2022 hopen we elkaar live te ontmoeten op de “Dag van de Seksuologie".
Deze editie focussen we op de diversiteit en verschillende benaderingen binnen de seksuologie.

(Link: Dag van de Seksuologie 2022 )

Wat staat er op het programma?

Onze eerste sessie draait rond LGBTQIA+ waarna we inzoomen op hoe omgaan met culturele verschillen in het kader van relationele en seksuele vorming.
In de namiddag belichten we drie verschillende therapievormen vanuit seksuologisch standpunt, namelijk Emotionally Focused Therapy, oplossingsgerichte en lichaamsgerichte therapie. We staan telkens stil bij wat de benadering inhoudt en op welke manier de seksuoloog ermee aan de slag gaat in de praktijk.
Benieuwd naar de sprekers? Vanaf januari maken we hen bekend.

Hoe ziet de dag er uit?

We starten om 09u00 met koffie en eindigen om 17u00 met een feestelijke receptie, met daartussen natuurlijk een drukgevuld programma!
Ook voorzien we een lekkere lunch tijdens de middag - met tevens de mogelijkheid om aan te sluiten bij de ledenvergadering van de VVS.

Waar gaat het door?

Alles gaat door op Campus Gasthuisberg in Leuven (Onderwijs&Navorsing 2, auditorium BMW 1). Je kan er gemakkelijk geraken met openbaar vervoer, auto of fiets.

Ik ben dolenthousiast, hoe kan ik me inschrijven?

Iedereen kan zich inschrijven!
Surf naar:
https://docs.google.com/.../1FAIpQLScVp2Fo2s1.../viewform...

!!!Opgelet, uw inschrijving is pas geldig na betaling!!!
Nadat u dit formulier hebt ingevuld, dient u uw inschrijving te bevestigen door de betaling uit te voeren op BE60 7360 6783 2770 met vermelding van naam. Betaalbewijs en aanwezigheidsattest krijgt u op de dag zelf.

Wat moet dat kosten?

VVS-leden: 60 euro
Studenten (alle richtingen): 30 euro
Anderen: 75 euro

Wat met Covid-19?

We duimen dat het fysiek kan doorgaan maar de ervaring leert ons (helaas) dat we rekening moeten houden met een digitaal alternatief.
We trachten daarom eenzelfde programma aan te bieden via een online en interactief platform. Meer informatie hierover volgt zodra we deze beslissing moeten nemen.

Houd dus zeker en vast de datum vrij!

Nog vragen?

Mail ons: dagvandeseksuologie@hotmail.com

We kijken er alvast naar uit en hopen jullie talrijk te mogen verwelkomen.

Meer lezen
Eveline De Rey Eveline De Rey

Historisch moment voor de seksuologie!

PERSBERICHT – 20 December 2021

 

Vanaf 1 januari 2022 zullen twee ziekenfondsen seksuologen gedeeltelijk terugbetalen.
In overleg met de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie (VVS) hebben het “Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen” (https://www.nzvl.be/jouw-voordelen/gezondheid-geest-en-lichaam) en het “Vlaams & Neutraal Ziekenfonds” (https://www.vnz.be) besloten om consulten bij klinisch seksuologen (aangesloten bij de VVS) gedeeltelijk terug te betalen. Dit is historisch gezien het de eerste ziekenfondsen zijn die specifiek inzetten op de seksuele gezondheid van de Vlamingen. Seksuele moeilijkheden en problemen komen vaak voor en hebben een duidelijke negatieve invloed op de kwaliteit van leven.

Concreet bestaat de terugbetaling uit:

¨       10 euro per sessie

¨       Max. 10 sessies per rechthebbende per kalenderjaar (= max. 100 euro)

Geldig enkel bij klinisch seksuologen aangesloten bij Vlaamse Vereniging voor Seksuologie

 

Waarom geldt dit niet voor alle seksuologen?

Tot op vandaag is er in België geen wettelijke erkenning van en regeling voor de klinische seksuologie. De Hoge Gezondheidsraad adviseerde nochtans om de klinisch seksuologen te erkennen als een autonoom gezondheidsberoep. Om toch aan kwaliteitsbewaking te doen introduceerde de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie (VVS) in 2015 de titel ‘klinisch seksuoloog VVS’ en verbond daaraan een aantal voorwaarden. Enkel voor consulten bij die seksuologen geldt de terugbetaling.

 

De VVS houdt een lijst bij van de leden die als ‘klinisch seksuoloog VVS’ erkend zijn en deze leden zijn terug te vinden op de ‘doorverwijsgids’ op website van de beroepsvereniging (www.seksuologie.be of www.seksuoloog.be). Dat maakt het voor andere gezondheidszorgprofessionals (bijv. artsen, psychologen, verpleegkundigen, vroedvrouwen, etc.) mogelijk om een doorverwijzing naar kwaliteitsvolle seksuologische hulpverlening te realiseren.  

 

Contact:
Persverantwoordelijke Vlaamse Vereniging voor Seksuologie       
Chloé De Bie (persinfo@seksuologen-vlaanderen.be )

____________________

Side note van mezelf:

Er was bij mij - en later bij mijn collega Sara Taels - al terugbetaling bij de Well2DAY-centra (unieke centra over de provincie Antwerpen, uitgaande van de mutualiteit De VoorZorg provincie Antwerpen) als seksuoloog, nog voor ik Klinisch Seksuoloog en Psychotherapeut werd. Voor mij was dat dus al historisch, maar te weinig mensen - zelfs binnen de mutualiteit van De VoorZorg - weten dit. Maar hoe meer mutualiteiten volgen; hoe beter! En dan nu graag de erkenning als autonoom gezondheidszorgberoep!

Meer lezen
Eveline De Rey Eveline De Rey

Voor 11 euro naar de psycholoog of toch niet? En alweer: wat met de Klinisch Seksuoloog, Psychotherapeut en Coaches?

In diverse media verscheen de afgelopen maand berichtgeving over de sessies bij de psycholoog vanaf september: aan €11 op gesprek en voor iedereen. Op zich fijn nieuws dat de psychologische zorg meer aandacht krijgt en de overheid werkt richting uitbreiding van de betaalbare psychologische zorg. Jammer genoeg wisten heel veel psychologen zelf niet van deze nieuwe ‘conventie’, staat de regeling nog lang niet op punt en zijn er momenteel nog zeer veel vraagtekens te plaatsen. Er zijn terechte bezorgdheden bij deze conventie en zeker ook naar de foutieve berichtgeving toe.

Hieronder enkele artikels die de eerdere berichtgeving nuanceren:

Ik deel hun standpunten. Daarnaast, opnieuw, blijft mijn bezorgdheid ook: het niet erkennen van Klinisch Seksuologen en het gevoel voortdurend uit de boot te vallen; als Klinisch Seksuoloog, maar ook nog steeds als Psychotherapeut zo blijkt wederom. Dit terwijl ik, zoals zovele collega’s, mijn passie heb gelegd in mijn studies en nog steeds vanuit deze passie bijleer en evolueer.
De focus ligt alweer op Klinisch Psychologen (en eigenlijk ook op de Klinisch Orthopedagogen, maar ook die worden zelden vernoemd in de media).
Neen, ik weiger nog een studie te gaan doen tot Klinisch Psycholoog of Klinisch Orthopedagoog om in het plaatje te passen. Maar ook ik wens graag mijn cliënten goede en betaalbare zorg te kunnen bieden. Ook ik ben bezorgd om: beroepsgeheim, oneerlijke/onterechte financiële verschillen, versnippering van zorg, vrije keuze / autonomie(verlies), medicalisering, privatisering, beeldvorming, idee van geldgewin (€45 naar €75?!), idee van vast opgelegde aantal sessies om ‘oplossingen’ of ‘veerkracht’ te bereiken, psychologische zorgen gebruiken als politieke troef, …
Ik ben vooral ook bezorgd in wat mensen hiervan denken en hoe verwarrend dit alles moet zijn; hoe geloofwaardig is dit nog?

Meer lezen