Iedereen zomaar seksuoloog?

PERSBERICHT – 16 Januari 2022

“De wettelijke erkenning van seksuologen is noodzakelijk en dringend". Dat zegt de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie (VVS). Ondanks er een wetsvoorstel klaarligt, is het wettelijk kader nog steeds niet in orde. Deze noodzaak wordt opnieuw in de schijnwerpers gebracht na een recente uitzending van het programma “Sekswerkers” (Canvas). Waar een ervaringsdeskundige in beeld wordt gebracht die zich daarnaast ook uitgeeft als seksuoloog. Dit is jammer genoeg geen alleenstaand geval, zegt de VVS. Iedereen kan zich zomaar seksuoloog noemen zonder enige ‘controle’ dat men over de nodige opleiding of competenties beschikt.

Recht op kwaliteitsvolle hulpverlening

De VVS streeft al jaren voor deze wettelijke erkenning van de seksuoloog want mensen hebben recht op kwaliteitsvolle hulpverlening. Of het nu over hun medisch, psychologisch of over seksueel welzijn gaat. Enkel dit laatste ontbreekt in de wet. De VVS erkent dat een ervaringsdeskundige een meerwaarde kan hebben maar mensen moeten duidelijk weten bij wie ze aankloppen: een erkende seksuoloog, een ervaringsdeskundige, ...

Uit noodzaak introduceerde de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie (VVS) in 2015 de titel ‘klinisch seksuoloog VVS’ als kwaliteitslabel. Zo dient de klinisch seksuoloog een universitaire opleiding gevolgd te hebben in de seksuologie én dient hij/zij klinische gesuperviseerde werkervaring te kunnen aantonen. Op www.seksuologie.be of www.seksuoloog.be kunnen mensen en gezondheidsprofessionals deze seksuologen terugvinden.

Wetsvoorstel ligt klaar

Ironisch genoeg ligt alles klaar. De Hoge Gezondheidsraad heeft reeds in 2016 een duidelijk advies uitgesproken over het wettelijk erkennen van de seksuoloog als autonoom gezondheidsberoep. In 2017 en 2019 heeft Nathalie Muylle (CD&V) een wetsvoorstel ingediend, gebaseerd op het advies van de Hoge gezondheidsraad. De VVS en de SSUB (Waalse vereniging voor seksuologen) steunen dit wetsvoorstel.

Centrale vraag

Hoelang kan men nog verantwoorden dat iedereen zich zomaar seksuoloog kan noemen in een wereld waarin de nood aan seksuele hulpverlening alleen maar is toegenomen. De VVS en SSUB vragen met aandrang de nodige stappen te ondernemen om de burger te helpen in het vinden van kwaliteitsvolle seksuologische hulpverlening.

Contact:

Persverantwoordelijke Vlaamse Vereniging voor Seksuologie

Chloé De Bie (persinfo@seksuologen-vlaanderen.be; 0499/36.25.24)


Vorige
Vorige

Terugbetaling Klinisch Seksuoloog (VVS) bij CM

Volgende
Volgende

Save the date