Historisch moment voor de seksuologie!

PERSBERICHT – 20 December 2021

 

Vanaf 1 januari 2022 zullen twee ziekenfondsen seksuologen gedeeltelijk terugbetalen.
In overleg met de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie (VVS) hebben het “Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen” (https://www.nzvl.be/jouw-voordelen/gezondheid-geest-en-lichaam) en het “Vlaams & Neutraal Ziekenfonds” (https://www.vnz.be) besloten om consulten bij klinisch seksuologen (aangesloten bij de VVS) gedeeltelijk terug te betalen. Dit is historisch gezien het de eerste ziekenfondsen zijn die specifiek inzetten op de seksuele gezondheid van de Vlamingen. Seksuele moeilijkheden en problemen komen vaak voor en hebben een duidelijke negatieve invloed op de kwaliteit van leven.

Concreet bestaat de terugbetaling uit:

¨       10 euro per sessie

¨       Max. 10 sessies per rechthebbende per kalenderjaar (= max. 100 euro)

Geldig enkel bij klinisch seksuologen aangesloten bij Vlaamse Vereniging voor Seksuologie

 

Waarom geldt dit niet voor alle seksuologen?

Tot op vandaag is er in België geen wettelijke erkenning van en regeling voor de klinische seksuologie. De Hoge Gezondheidsraad adviseerde nochtans om de klinisch seksuologen te erkennen als een autonoom gezondheidsberoep. Om toch aan kwaliteitsbewaking te doen introduceerde de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie (VVS) in 2015 de titel ‘klinisch seksuoloog VVS’ en verbond daaraan een aantal voorwaarden. Enkel voor consulten bij die seksuologen geldt de terugbetaling.

 

De VVS houdt een lijst bij van de leden die als ‘klinisch seksuoloog VVS’ erkend zijn en deze leden zijn terug te vinden op de ‘doorverwijsgids’ op website van de beroepsvereniging (www.seksuologie.be of www.seksuoloog.be). Dat maakt het voor andere gezondheidszorgprofessionals (bijv. artsen, psychologen, verpleegkundigen, vroedvrouwen, etc.) mogelijk om een doorverwijzing naar kwaliteitsvolle seksuologische hulpverlening te realiseren.  

 

Contact:
Persverantwoordelijke Vlaamse Vereniging voor Seksuologie       
Chloé De Bie (persinfo@seksuologen-vlaanderen.be )

____________________

Side note van mezelf:

Er was bij mij - en later bij mijn collega Sara Taels - al terugbetaling bij de Well2DAY-centra (unieke centra over de provincie Antwerpen, uitgaande van de mutualiteit De VoorZorg provincie Antwerpen) als seksuoloog, nog voor ik Klinisch Seksuoloog en Psychotherapeut werd. Voor mij was dat dus al historisch, maar te weinig mensen - zelfs binnen de mutualiteit van De VoorZorg - weten dit. Maar hoe meer mutualiteiten volgen; hoe beter! En dan nu graag de erkenning als autonoom gezondheidszorgberoep!

Vorige
Vorige

Save the date

Volgende
Volgende

Update dossier 'nieuwe conventie'